1. Programa assistencial
  2. Programa individual
  3. Programa comunitari

1. Programa assistencial

"Viure el dol per la mort d'un ésser estimat: requereix d'un compromís de treball personal. Tot i el que ha passat, decideixes invertir part de la teva energia en cercar un sentit a la pèrdua, mitigar el dolor per l'absència, i recuperar el teu desig de viure i créixer pels demés que queden."

(Payàs A, Intervención Grupal en Duelo. SEOM, Madrid 2007)

Al Servei de suport al Dol, oferim suport a persones en dol que estiguin disposades a comprometre's en el seu propi procés de recuperació.

"Encara que tots tenim que intentar trobar sentit a les nostres pèrdues i a la vida que portem desprès de patir-les, no hi ha cap motiu per a que tinguem que fer-ho de manera heroica, sense el recolzament, els consells i el suport dels demés..."
Neimeyer

El dol es la resposta humana a la mort d'un ésser estimat. Per a moltes persones é un procés que, malgrat el sofriment intens, es desenvolupa d'una manera natural, i amb el temps, poden adaptar-se a la pèrdua i a les seves conseqüències. Per a una minoria de persones, el dol es complica quan apareixen conseqüències mentals i físiques que afecten a la seva salut i a les seves relacions. Es en aquests casos quan s'aconsella una atenció especifica per part de professionals sensibles i capacitats.

Grups de dol:

Ja no estàs aquí,
ja no gaudeixo de la teva presència, però et sento amb mi

pot ser amb més força que mai.

No et puc veure,
però t'endevino,
no puc tocar-te,
però sento les teves carícies.

Sé que ens retrobarem de nou
i tu m'estaràs esperant,
i jo aniré als teus braços amorosos
plena de carinyo i agraïment.
Plena del carinyo que vas donar i que
vas rebre i amb l'agraïment d'haver-me
ensenyat a ser lliure i millor persona.

Tu coneixies i donaves l'amor incondicional,
em vas regalar les ales per a poder ser lliure,
Malgrat que jo hauria volgut no volar sola,

Sinó al teu costat.

T'estimo i sé que continuaré estimant-te sempre,
Passaran els anys i t'estimaré cada vegada més,
Perquè cada dia que passa m'adono, de l'enorme tresor

Que ara no tinc...
Sempre ocuparàs un gran lloc dins el meu cor.

Vaig tenir la gran sort d'haver-te conegut
I la gran desgràcia d'haver-te perdut tan aviat.
Em queden les teves paraules, el teu somriure,
Les nostres filles que tan se t'assemblen,
D'alguna manera encara estàs entre nosaltres.

Però et deixo anar, finalment et dic "fins aviat".
Espera'm amor, ens tornarem a veure,
hauràs d'esperar una "miqueta", no et diré
"hola, aquí estic!!!" Encara.

Joana Rodes

A través dels Grups d'atenció al dol s'ofereix un espai de treball compromès , suport, expressió i acompanyament en el procés de la pèrdua on podràs compartir la teva experiència amb persones que tenen vivències similars.

El grup t'ofereix un espai on pots descriure i compartir les teves dificultats i les diferents maneres de com estàs fent front al teu dolor. Cada persona pot expressar els seus sentiments, vivències, emocions i es acollida i escoltada per la resta del grup. La persona troba un espai íntim i propi on pogué exterioritzar tot el que esta visquent. Aquesta escolta respectuosa del dolor dels demés permet al propi dolor sortir i sanar-lo. El grup es fa conscient del benefici que suposa l'escolta oberta des de l'espai del cor.

La persona va fent el seu propi camí d'acceptació, al seu propi ritme, entenent el que li està passant, comprenent les fases per les quals passa en el seu procés de dol, vivint la necessitat de fer el seu recorregut del dol.

Ningú et jutja, ni et pressiona, no hi ha la necessitat de compartir. Cada persona viu el seu dol de manera única. El grup l'ajuda a pogué obrir-se al que li està succeint en el seu interior, a pogué mirar-ho , enfrontar-ho i compartir-ho amb les demés persones que estan passant pel mateix sofriment.

En compartint, ens sentim que no estem sols, que podem ser escoltats i ens sentim compresos per que tots estem passant pel mateix tràngol, encara que cadascú visqui el dolor de manera única i personal. El grup ens ajuda a normalitzar tot allò que estem vivint, doncs veiem que els demés passen pel mateix.

La pèrdua d'un ésser estimat ens deixa sols, desemparats, amb un gran sentiment de sentir-nos indefensos, el món de cop es torna insegur, i si creus que necessites suport i recolzament, el grup et proporciona confiança i aquest recolzament per tal de pogué transformar el dolor i trobar-hi sentit.

Els grups estan coordinats per persones amb experiència especifica en dol. El dol ens fa viure en un especial espai de vulnerabilitat: és fàcil que desitjant ajudar-nos hi puguin haver persones que ens facin mal amb les seves paraules i/o expressions.

"Per a poder acompanyar al dolor de l'altre s'ha de ser capaç de respectar el ritme de cadascú , tenir la sensibilitat per acollir el dolor de l'altre sense intentar minimitzar-lo ni evitar-lo, i la capacitat de guiar en la comprensió profunda del sentit del sofriment."

(Payàs,A. 2007)

Periodicitat: Cada quan es troben els grups?

El grup es reuneix amb una periodicitat setmanal en els dos centres de treball (Tàrrega i Lleida). Les sessions son de dues hores i participen un màxim de 8-10 persones. Segons la complexitat del Dol hi han diversos grups homogenis.

Com puc incorporar-me a un grup?

Pots posar-te en contacte amb nosaltres a través del telèfon de contacte 973 501 503 també pots enviar-nos un correu i demanar informació a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

El primer pas del protocol d'accés al Servei es que l'ha de sol.licitar la persona afectada. Seguidament es concreta una entrevista personal d'acollida i valoració.

En aquesta primera entrevista d'acollida escoltarem el que estàs vivint i quines son les teves preocupacions, explorarem conjuntament que es el que t'està ajudant i el que no t'ajuda i avaluarem si es el teu moment o no per incorporar-te a un grup. Així com del contingut del programa i el preu. Compartirem quin son els principis i acords que fonamenten els grups i que fan referència a la privacitat, confidencialitat i respecte. Aquestes normes possibiliten que l'espai de suport sigui segur i efectiu.

Quin preu té?

Hi ha un ventall de tarifes en funció de les possibilitats de cadascú. Hi ha qui participa amb el preu que el servei te estipulat, hi d'altres que participen en funció de les seves possibilitats. No es desestima a ningú per raons econòmiques.

Anar a dalt

2. Programa individual

El programa de recolzament individual ofereix sessions de 60 minuts d'assessorament especialitzat segons les necessitats individuals de la persona en dol pel que fa al seu tipus de pèrdua, temps des de l'inici del dol i altres aspectes com la complexitat i els factors de risc.

3. Programa comunitari

Projecció social a partir de la sensibilització i educació de la comunitat mitjançant la realització d'activitats informatives.

Al llarg de l'any, es realitzen varies conferències gratuïtes, obertes a tot el públic sobre temes relacionats amb la mort, i les pèrdues en general. Aquestes conferencies son realitzades per experts professionals compromesos en la relació d'ajuda, o bé persones que aporten el seu testimoni personal de la pèrdua.

Formació: al llarg de l'any preparem diversos seminaris monogràfics per atendre la demanda per part de persones, professionals per tal de millorar la seva praxi diària.

Anar a dalt