JORNADA FINALITZADA
 
La mortalitat per suïcidi és un greu problema de salut pública que ha augmentat en els últims anys a nivell mundial. L’ OMS preveu que per al 2020 representarà un 2,4% del total de càrrega per malaltia en els països desenvolupats. L’any 2011 es produïren 485 morts per suïcidi a Catalunya, fet que suposa el 6,52 morts per 100.000 habitants de la població general. Per aquesta raó, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha promogut la creació de l’anomenat Codi de Risc Suïcidi, programa que pretén disminuir la mortalitat per suïcidi, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i fer prevenció de la repetició de temptatives suïcides en els pacients de risc elevat.
 
Segons dades de l’ OMS, el suïcidi és una de les cinc primeres causes de mortalitat en la franja d’edat entre els 15 i 19 anys, constituint en molts països la primera causa. Segons les dades de la Generalitat de Catalunya, l’any 2011 es produïren 16 morts per suïcidi a Catalunya en la població d’entre 15 i 24 anys. Aquestes dades fan aconsellable el desenvolupament d’estratègies de prevenció i seguiment d’aquest col·lectiu. Per aquesta raó s’ha considerat d’alta prioritat en les institucions internacionals i dins del programa SUPRE (iniciativa mundial de l’ OMS per a la prevenció del suïcidi).
 
El Servei de Suport Dol de Ponent, ONG amb més de 12 anys d’experiència, ha vist augmentar el nombre de consultes de les famílies en relació amb les idees i/o actes suïcides durant la infància i l’adolescència. Per aquest motiu i en consonància amb les iniciatives d’organismes nacionals i internacionals, considerem la rellevància de donar-nos un temps per a la reflexió i el debat impulsant aquesta jornada.
 
Objectius:
- Epidemiologia, possibles causes i prevenció de riscs entre els joves i adolescents.
- Identificació d’estratègies, pràctiques i recursos assistencials.
- Explorar l’ impacte de la mort per suïcidi en el procés de dol dels familiars.
- El paper d’internet i en especial de les xarxes socials en les idees i actes suïcides.
 
Adreçat a:
Professionals directament implicats així com als familiars que senten la necessitat d’ampliar la seva comprensió de les possibles causes i especialment la prevenció. Estudiants de l’àmbit de la salut, social i educatiu.

 

 

 
SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK
Us recordem que podeu seguir tota l’actualitat i novetats del Servei de Suport al Dol de Ponent i informació útil sobre el dol a la nostra pàgina del Facebook: https://www.facebook.com/ServeideSuportalDoldePonent?ref=hl
A més, podràs deixar els teus comentaris i opinions, proposar activitats o plantejar debats que creguis poden interessar a d’altres persones que com tu, estan en dol o els pot ajudar parlar del tema.
 
PROPERES ACTIVITATS
-                     Conferència: “¿Qué pasa cuando pierdo una persona querida?. La experiencia del duelo y la pérdida.” A càrrec de Montse Robles, responsable de formació del Servei de Suport al Dol de Ponent i amb la participació d’alguns testimonis.
7         DE MAIG. Hora: 20:00 Espai: BioKalama. Fraga (Huesca). Av. Aragón, 28
 
-          Dissabte 13 de Juny, matí i tarda: IIIa Fira d´associacions de Salut de les Terres de Lleida.